Akut forgiftning - Advarsel mod stenfrugttræer

giftigKernen/stenen i stenfrugter så som mirabeller og blommer indeholder blåsyre også kendt som Cyanid. Symptomer på forgiftning med cyanid er langsom puls, lavt blodtryk, omtågethed, øget vejrtrækningsfrekvens, og faldende temperatur.

Vores tæve Reba, en 3½ årig Cavalier King Charles Spaniel, døde om morgenen den 7. september på Gistrup dyrehospital. Årsagen var efter alt at dømme af en akut cyanid forgiftning efter indtagelse af mirabeller.

Klokken 17:30 aftenen før var alt som det skulle være, der blev leget og aftensmaden fik hurtigt ben at gå på. Hundene løb derefter rundt i vores have og legede. Så gik det stærkt. Kl. 19.30 var det tydeligt, at der var noget helt galt. Hun virkede træt og var helt væk. Et hurtig eftersyn viste at gummerne i hendes mund var helt hvide og hun virkede kold. Vi kontaktede derefter straks dyrehospitalet og kørte afsted med det samme.

På dyrehospitalet blev hun undersøgt, det var svært at få en blodprøve på hende da hendes blodtryk var styrtdykket, Ligeledes var hendes temperatur faldet til 37 grader (mod normal ca. 38,5), og hun havde tydeligt øget vejrtrækningsfrekvens. Hun fik lagt væskedrop, der blev taget røntgenbillede samt en scanning. Prøverne viste ikke nogle tegn på interne blødninger eller forhøjede blodværdier. Vi blev sendt hjem og de beholdt vores hund til overvågning.

Hjemme igen gennemgik vi haven og faldt her frisk opkast fra vores hund, i opkasten var der 3 frugtsten, som formentlig stammede fra vores mirabelletræ. Hospitalet blev kontakte med denne oplysning, og det bestyrkede blot deres antagelse om at der kunne være tale om en forgiftning.

En blodprøve taget nogle timer efter at vi havde afleveret hende viste tegn på nyre- og leversvigt. Kl. 7.30 om morgenen dagen efter var situationen blevet forværret med blodig opkast og dirre. Hospitalet besluttede sig derefter for at operere hende akut. Hun havde massive interne blødninger fra tarmsystemet og stod ikke til at rede. Kl. 8,00 var det slut vores hund var ikke mere blandt os, årsag en akut forgiftning.
 
Reba
Reba, 9. marts 2006 - 7. september 2010