Akut forstoppelse - Et gnaveben kom på tværs

Så fik vi prøvet det med. Efter at have fået gode lamme gnaveben torsdag, fik jeg i dag lørdag morgen en vældig forskrækkelse, da jeg kom hjem fra nattevagt og opdagede, at noget var helt galt med vores elskede Gaby. Hun ville ikke rigtig indtage sin morgen mad, havde helt klart ondt og gik underligt krumrygget rundt. Temperaturen blev taget og der viste sig ikke tegn på feber (38,3), men hendes mave var helt hård og udspilet at rører ved. Dyrlægen blev omgående kontaktet og vi var der fysisk 10 min senere, klokken 7.45.

 

 • Forstoppelse

  Røntgen der viser den udspilede tarm

 • Forstoppelse

  Så er der åbnet og den udspilede tarm kommer frem. Tarmen burde kun være tommelfinger tyk.

 • Forstoppelse

  Forstoppelsen masseres forsigtigt ud af tarmen

 • Forstoppelse

  Tarmen er tømt, uden af den skulle åbnes

 • Forstoppelse

  Tarmen stoppes forsigtigt tilbage i maven

 • Forstoppelse

  Maven syes sammen

 • Forstoppelse

  Gaby ligger til opvågning pakket godt ind i tæpper

 

Røntgen, afføringsmiddel og gåture

Her ville dyrlægen godt give os ret i, at den mave ikke var helt i top, og kunne også som jeg konstatere, at Gaby ikke havde feber. Hun blev lyttet på hjertet der tilgengæld var fint og der blev testet for væskemangel, hvilket hun uviste mangel på. Næste step var et røntgenbillede, der påviste en voldsom forstoppelse. Derpå fik hun en omgang lavement, hvor efter der blev sprøjtet væske ind i endetarmen. Første af mange traveture blev påbegyndt, dette udløste en lille hård afføringsterning på 2 x 2 cm, men desværre ikke mere end det. Efter ca 25 min stod den så på saltvandsdrop i ca. en halv time. Endnu engang endetarms skylning efterfulgt af endnu en travetur. Denne gang blev det en portion opkast bestående af hvid skum og den smule morgen mad der trods alt var indtaget. Derpå endnu engang saltvandsdrop, smertestillende og en travetur. Gaby var efterhånden kvikket lidt op, så dyrlægen mente, at vi skulle forsøge at se tiden lidt an. Jeg blev sendt sendt hjem i 11/2 time med beskeden om, at Gaby skulle være under opsyn, så eventuel udvikling kunne følges nøje. Kom hun af med afføring, tog hun noget at drikke, blev hun dårligere osv.

 

Mere afførringsmiddel og flere gåture

Klokken 14.00 kontaktede jeg som aftalt atter dyrlægen og afgav rapport. Der var desværre ingen bedring af situationen, det eneste Gaby havde klaret var at indtage lidt vand, give sine hvalpe en tår mælk, og få sig en lur. Dyrlægen syntes vi skulle give hende et par timer mere. Brian gik derpå en tur med Gaby, hvor hun forsøgte at komme af med afføring, dog uden videre held. Klokken 16.00 kontaktede vi atter dyrlægen som aftalt og aflagde rapport. Ingen bedring så tilbage til dyrehospitalet og få foretaget endnu et røntgenbillede, der desværre ikke viste ændring af nogen art. Så stod den på endnu en omgang lavement, inkl. mere tarmskylning og saltvandsdrop, efterfulgt af mere travetur. Omkring klokken 18.00 efter et utal af disse behandlinger, kastede vi alle håndklædet i ringen og operations holdet blev tilkaldt.

 

Operationen

Planen var følgende. Vi håbede alle på, at alt det væske vi havde fyldt Gaby med. havde løsnet tarmens indhold så meget, at dyrlægen kunne lukke hende op og blot massere afføringen ud af tarmen. Havde de ikke held med dette skulle et langt værre indgreb til. Nemlig at dyrlægen blev nødsaget til at åbne tarmen og tømme den via denne vej, med stor risiko for efterfølgende infektion, da der i så fald ville komme afføring ind i bughulen, hvilket bestemt ikke var at anbefale og derfor allersidste udvej. Klokken 18.30 fik Gaby en sprøjte med sovemiddel, hun blev derpå indtuberet og lagt i narkose. Jeg kørte hjem med meldingen om at operationen ville forvente at tage ca. en time hvis plan A virkede, og omkring to timer hvis det endte med plan B. Jeg kørte derpå hjem og afventede opkaldet, der skulle sikre mig, at Gaby vågnede af sin narkose i mine arme og ikke alene.

 

Efter en vellykket operation

Der gik en uendelig lang time før opkaldet kom. Gaby havde klaret operation til ug, og var nu på vej til at vågne, så jeg måtte gerne komme tilbage og hente hende hjem. Pyha... hvilken lettelse. Trods sin omtågede tilstand var hun super glad for at få sin mor tilbage. Dyrlægen fortalte derpå om forløbet. Gabys tarm var så udspilet, at hun aldrig selv ville have været i stand til, at komme af med alt det ophobede afføring. En hunds tyktarm er normalt på en tommelfingers tykkelse, Gabys var ca fem gange større, og udfyldt i hele dens længde fra blindtarmen til anus. Hvilket vi også havde konstateret på røntgen. Derpå iførte jeg Gaby en udleveret bodysuit, så hun og hvalpene ikke kunne komme til hende sting, og så blev der pakket en pose med smertestillende, skånekost og antibiotika til de næste ti dage. Dyrlægen anbefalede derpå at vi lige konsulterede vores egen dyrlægen til kontrol af sårets heling.

Jeg blev afslutningsvis forespurgt om jeg ville give tilladelse til at dette forløb måtte blive delt på Gistrup dyrhospitals hjemmeside. Da de gerne ville dele deres erfaring med virkningen af den indledende behandling før operationen. Havde alt det indførte væske ikke gjort afføringen mere løs, ville plan A operation have været umulig, og den langt mere risikofyldte plan B operation været eneste løsning. Naturligvis måtte de dele, erfaringer er jo ikke medfødt, og kunne det afhjælpe en anden lille uheldig hund engang, vil jeg blive kun blive glad. Tilgengæld fik jeg så en kopi af fotos taget under forløbet som evigt minde om en uheldig dag, der heldigvis endte lykkeligt.